Gaggenau

Pionowy las
w Mediolanie.

Mediolańskie wieżowce „Bosco Verticale” to wzorcowy przykład zrównoważonego budownictwa mieszkaniowego. Wybudowano je w ramach projektu zalesiania dużych miast, który pozwala na rewitalizację środowiska oraz zwiększanie różnorodności biologicznej terenów miejskich bez konieczności zwiększania ich powierzchni.

W pionowym lesie Bosco Verticale rośnie prawie 800 drzew i tysiące bylin.

W ślad za Drzewem Życia, rozpościerającym swe drewniano-stalowe konary nad dachem włoskiego pawilonu Expo 2015, w ostatnich miesiącach wyrosły w Mediolanie kolejne „gigantyczne rośliny” — Bosco Verticale. Ten „pionowy las” jest dziełem firm Hines Italia i Coima. To część szeroko zakrojonego projektu rewitalizacji budownictwa mieszkaniowego w dzielnicy Garibaldi-Republicca, która stanowi pierwszy przystanek na drodze do odrodzenia architektury Mediolanu.

Podobnie jak nowo powstałe ogrody Porta Nuova czy Giardino De Castillia, budynki Bosco Verticale są efektem zupełnie innowacyjnego podejścia do projektowania drapaczy chmur, które po raz pierwszy dają mieszkańcom możliwość tak bliskiego obcowania z naturą. Są one również pierwszym na świecie przykładem architektury inspirowanej wyłącznie kwestiami ekorozwoju i różnorodności biologicznej.

Mierzące 112 i 80 metrów wieżowce zaprojektowali Stefano Boeri, Gianandrea Barreca i Giovanni La Varra. Na tarasach o łącznej powierzchni 8900 metrów kwadratowych posadzono prawie 480 dużych i średnich drzew, 300 małych drzewek oraz od 5000 do 11 000 bylin i krzewów okrywowych. Wszystkie gatunki roślin zostały skrupulatnie dobrane przez specjalistki z zakresu agronomii: Laurę Gatti i Emenuelę Borio. Oprócz roślin zielonych posadzono również gatunki liściaste, dzięki którym budynki „zmieniają skórę” wraz ze zmieniającymi się porami roku. Buki, żółte akacje, dęby, klony, jesiony, paprocie i bluszcz zdobią wszystkie cztery zewnętrzne ściany obu wieżowców. Umieszczono je w olbrzymich donicach wyposażonych w automatyczny system nawadniania. Ich ilość odpowiada powierzchni 20 000 metrów kwadratowych prawdziwego lasu, od którego różni je tylko pionowa płaszczyzna.

Simona Pizzi, przedstawicielka handlowa, od września 2014 roku mieszka wraz z mężem i 12-letnim synkiem na czternastym piętrze wyższego z wieżowców. — Nasze mieszkanie jest zawsze pełne światła — powiedziała. — Mamy czasem wrażenie, jakbyśmy mieszkali na chmurze, z której roztacza się cudowny widok na katedrę, Torre Velasca, a nawet dalej, na Monte Rosegone. Największą wartość dodaną stanowią jednak zielone tarasy, dzięki którym z tak bliska mogliśmy przez ostatni rok obserwować zmieniające się pory roku. To tak, jakby mieszkać w zaczarowanym lesie, gdzie jesienią dojrzewają owoce dzikich jabłoni, latem kwitną hortensje, zimą kwiecą się kamelie, a jesienne zamglone dni rozświetlają czerwone owoce chróściny jagodnej. O ogrody dba administracja wieżowca. Ogrodnicy od czasu do czasu schodzą dyskretnie z dźwigów na tarasy, aby sprawdzić systemy nawadniające lub usunąć uschnięte gałęzie. Po stronie, gdzie nie ma balkonu, widać drzewo sąsiadów z dołu. Na jego szczycie jastrzębie uwiły gniazdo i wysiadują jaja.

Nikogo nie dziwi więc fakt, że w 2014 roku wieżowce Bosco Verticale wyróżniono prestiżową nagrodą International Highrise Award przyznawaną przez Niemieckie Muzeum Architektury we Frankfurcie (Deutsches Architekturmuseum, DAM) oraz DekaBank. Laureat jest wybierany spośród najpiękniejszych i najbardziej innowacyjnych, ponad 100-metrowych budynków z pięciu kontynentów. Podczas ostatniej edycji DAM oceniło ponad 800 projektów drapaczy chmur zrealizowanych w ciągu ostatnich dwóch lat. O zwycięstwie Bosco Verticale zadecydowała wyjątkowa symbioza natury z architekturą. Ten projekt to doskonały przykład integracji natury i potrzeb mieszkaniowych na terenach wielkomiejskich o dużej gęstości zaludnienia.

Zielone tarasy Bosco Verticale odpowiadają powierzchni 20 000 metrów kwadratowych naturalnego lasu.

W ostatnich latach zrealizowano we włoskich miastach wiele podobnych pionowych „zielonych projektów”. Przykładem może być Turyn, gdzie w ramach projektu OrtiAlti (ortialti.com) pokazano, że podniesione ogrody mogą być doskonałym sposobem na rewitalizację budynków. Projekt powstał w 2010 roku z inicjatywy Studio999, a jego realizację rozpoczęto od budowy apartamentowca z ogrodami na dachu w dzielnicy San Salvario. To format, który można wykorzystać właściwie wszędzie. Jego przykładowe zalety to ograniczenie emisji CO2, zmniejszenie o 75 procent zużycia prądu przez urządzenia chłodzące oraz prawie pół kilograma owoców z każdego metra kwadratowego ogrodu.

Wieżowce Bosco Verticale są pierwszymi z sześciu ekologicznych budowli, które Boeri Studio przewiduje w ramach inicjatywy „Bio Mediolanu”. Przyświeca jej idea zbliżenia miasta do natury i zmniejszenia poziomu zanieczyszczeń dzięki tysiącom posadzonych na budynkach roślin, które pomagają produkować tlen oraz pochłaniają CO2, kurz, hałas, smog i ciepło. Stworzona w ten sposób „zielona kurtyna” wytwarza wokół mieszkań mikroklimat, obniżając temperaturę w letnie dni o 2,5°C. Projekt Bosco Verticale otrzymał niedawno prestiżowy certyfikat Gold LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), przyznawany za racjonalne zużycie energii i jakość środowiska wewnętrznego.

Gdy słońce chowa się za horyzont, nowe, zielone mediolańskie wieżowce niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki rozświetlają się powoli tysiącem migoczących wśród gałęzi i liści światełek. Przypominają wówczas rój świetlików krążący w letnie wieczory nad łąkami na obrzeżach miast, z tak ogromną uciechą ścigany przez bawiące się dzieci.

Tekst: Fiammetta Bonazzi

Zdjęcia: Paolo Rosselli

www.stefanoboeri.net

Autorem projektu Bosco Verticale jest Stefano Boeri we współpracy z Gianandreą Barrecą i Giovannim La Varrą.

Więcej informacji: Architektura i przestrzenie

  • Zakupy
    w świecie wyobraźni.

    Więcej
  • Renesans kamienia.

    Więcej
  • Wskrzeszony
    z ruin.

    Więcej
  • Tworzenie więzi.

    Więcej
  • Pionowy las
    w Mediolanie.

    Więcej
  • Domy
    z tajemnicami.

    Więcej
Poprzednia 1 6 Następna