Gaggenau

Træer gror
over Milano.

Bygningen "Bosco Verticale" – "den lodrette skov" – i Milano er en rollemodel for bæredygtigt boligbyggeri. Det er et projekt til storbybeplantning, der er med til at forny miljøet og den urbane biodiversitet, uden at det er nødvendigt at udvide byens areal.

De to højhuse i Milano, som den lodrette skov gror i, er hjemsted for næsten 800 træer og tusindvis af stauder.

Ud over "Livets træ", der strækker sine grene af træ og stål over den italienske pavillon til Expo 2015, er en anden "gigantisk plante" over de seneste måneder skudt op i Milano: Bosco Verticale. Denne "lodrette skov" blev bygget af Hines Italia og Coima. Den er en del af et stort byfornyelsesprojekt af Garibaldi-Repubblica-kvarteret, der anførte Milanos nyrenæssance.

Sammen med den nye park Porta Nuova og Giardino De Castillia er Bosco Verticale resultatet af den revolutionære idé om et højhus, der som noget helt nyt gør det muligt for beboerne at leve i direkte kontakt med naturen. Det er også verdens første eksempel på arkitektur, der er helt igennem inspireret af bæredygtighed og biodiversitet.

De to højhuse, der blev designet af Stefano Boeri, Gianandrea Barreca og Giovanni La Varra, er henholdsvis 112 og 80 meter høje. Bygningerne huser over 480 høje og mellemhøje træer, 300 lave træer, mellem 11.000 og 5.000 stauder og lave buske, der alle er plantet på 8.900 kvadratmeter terrasser. Alle plantearterne blev omhyggeligt udvalgt af agronomerne Laura Gatti og Emanuela Borio. Ud over de grønne planter er der også løvfældende sorter, der ændrer farven på højhusenes "ansigt" med de skiftende årstider. Bøgetræer, gule akacier, egetræer, ahorntræer, asketræer, bregner og vedbend er fordelt på de to bygningers fire facader. De er plantet i store beholdere med et automatisk vandingssystem. Tilsammen svarer de beplantede områder til 20.000 kvadratmeter skov, men de er så bare blevet anlagt i højden.

Simona Pizzi, der arbejder som kommerciel agent, har med sin mand og deres 12-årige søn boet på fjortende etage i den højere bygning siden september 2014. "Vores lejlighed er altid omgivet af lys", fortæller hun. "Det er som at være oven på en sky og have udsigt til Duomo, Torre Velasca og længere væk selv Resegone-bjergene. Men det, der virkelig gør forskellen, er de grønne terrasser, hvor vi over de seneste måneder har kunnet opleve årstidernes gang helt tæt på. Det er som at være i en magisk skov: De vilde æbletræers blomster er til efterår blevet til røde frugter, hortensierne blomstrer om sommeren, kameliaerne om vinteren, og jordbærtræernes røde bær har sat kulør på de tågede efterårsdage i Milano. Havernes vedligeholdelse varetages af ejerforeningen. Gartnere kommer jævnligt til altanerne via en kran og kontrollerer vandingssystemerne og skærer eventuelle farlige grene uden at forstyrre beboerne. På den side, hvor vi ikke har altan, kan vi se træet nede hos underboen, hvor der lige nu er en høgerede med æg."

Så kan det ikke undre, at Bosco Verticale i 2014 fik den prestigefyldte pris International Highrise Award, der sponsoreres af arkitekturmuseet i Frankfurt (Deutsches Architekturmuseum, DAM) og DekaBank.Prisen uddeles til de smukkeste og mest innovative bygninger på over et hundrede meter på fem kontinenter. Til den seneste prisuddeling vurderede DAM over 800 skyskrabere, der er blevet bygget i løbet af de seneste to år. Juryen valgte Bosco Verticale på grund af bygningernes symbiose mellem natur og arkitektur. Dette projekt er den perfekte model til integration af natur og boligbehov i en tætbefolket urban zone.

De beplantede terrasser i Bosco Verticale svarer til 20.000 kvadratmeter skov.

I løbet af de senere år er mange vertikale "grønne" projekter blevet udviklet i de italienske byer. I Torino har eksempelvis OrtiAlti-initiativet (ortialti.com) vist, at anlagte havekasser også er med til at fremme restaurering af bygninger. Projektet blev lanceret i 2010 efter initiativ af Studio999 med anlæggelsen af den første taghave i San Salvario-kvarteret. Det er et format, der kan eksporteres til hvor som helst. Blandt fordelene kan man nævne reduktion af CO2-udslip, en reduktion af energiforbrug til køling på 75 procent og næsten et halvt kilo frugt pr. dyrket kvadratmeter.

Bosco Verticale er i virkeligheden kun det første af seks øko-byggeprojekter, som Boeri Studio har udtænkt til et nyt og grønt Milano. Målet er at gøre byen mere naturlig, mindre forurenet og mindre forurenende, idet de tusinder af planter på bygningerne er med til at producere ilt og absorbere CO2, støv, støj, smog og varme. Det "grønne gardin" danner et mikroklima omkring lejlighederne og reducerer temperaturen med 2,5 grader celsius i sommermånederne. Bosco Verticale modtog for nylig det prestigefyldte certifikat Gold LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), der er den højeste udmærkelse inden for energicertificering og -kvalitet.

Efter solnedgang oplyses de nye milanesiske skyskrabere langsomt af tusinder af flimrende lys, der slipper igennem trækronerne. Synet minder én om de ildfluer, man som barn jagtede på varme sommeraftener i udkanten af byen.

Tekst: Fiammetta Bonazzi

Billeder: Paolo Rosselli

www.stefanoboeri.net

Stefano Boeri designede Bosco Verticale sammen med Gianandrea Barreca og Giovanni La Varra.

Mere indhold: Arkitektur og rum

  • Indkøbsoplevelser
    i fantasiverdener.

    Flere
  • Stenrenæssance.

    Mere
  • Opstået
    fra en ruin.

    Mere
  • Nye forbindelser.

    Mere
  • Træer gror
    over Milano.

    Mere
  • Huse med
    hemmeligheder.

    Mere
Tilbage 1 6 Frem